What's up

Gå tilbage


LEDERUDVIKLING MED BID OG VEDVARENHED

marts 7, 2015WHAT’S UP? er midlertidigt flyttet til Pretoria i Sydafrika!

 

Jeg har netop afsluttet en uges facilitering og coaching på Save the Children’s lederuddannelse : Senior Management Development Program. Det er femte gang jeg har fornøjelsen.

 

Denne blog handler derfor naturligt nok om udvikling af ledere. Ledere på højt niveau, om hvem det forventes at de er bærere af virksomhedskulturen, at de sørger for at arbejdet bliver gjort, at de er gode personaleledere og rollemodeller, at de er strategiske og sikrer at strategierne bliver fulgt, at de er med til at udvikle virksomheden, er med til at implementere forandringer osv. osv.

 

Man bliver helt forpustet bare af at tænke på det, der kræves af ledere i dag! Udviklingen af ledere sker – forhåbentlig – som noget helt naturligt på en arbejdsplads. Ellers er det et godt sted at starte!

 

Lederudviklingskurser er et godt supplement – hvis det gøres rigtigt.

 

70-20-10 MODELLEN

 

Det kursus jeg netop har afsluttet, baserer sig på den såkaldte 70-20-10 læringsmodel.

 

Modellen beskriver, at 70% af vores indlæring kommer fra arbejdsrelaterede erfaringer; altså det vi gør hver dag. 20% sker i den gensidige påvirkning af mennesker (interaktion), og kun 10% sidder fast efter vi har været på kursus!

 

Mit gæt er, at nogen på et tidspunkt har tænkt:

 

Kan det lade sig gøre at udforme et kursus, der i de 10 % så vidt muligt indeholder de 70 og 20%? Eller med andre ord, hvordan kan man udvikle et kursus, der kombinerer kursus, hverdagens arbejde og den gensidige påvirkning? Og dermed øger effekten af indlæringen?

 

Save the Children har gjort et mere end hæderligt forsøg. Organisationen har udviklet et 5 dages lederudviklingsforløb, der baserer sig på 5 grundelementer:

 

  • Opgaver, der er så virkelighedsnære som muligt
  • Teamarbejde
  • Kvalificeret og regelmæssig feedback
  • Refleksion, refleksion, refleksion
  • Tankevækkende og provokerende oplæg om ledelse fra dygtige oplægsholdere

 

Kurset er intensivt, med lange dage, koncentreret teamarbejde, forberedelse af en virkelighedsnær opgave, samt en løbende strøm af ekstra opgaver, som er beregnet på at “stresse” deltagerne lidt. Man bliver observeret, får feedback og reflekterer. Der fyldes på af viden, man udfordres – og så er der masser af grin og leg!

 

Hele ugen er udfordrende, og vanvittigt sjov! Jeg ved det, for jeg har selv været deltager engang :).

 

Der kan skrives mangt og meget om kurset (og det gør jeg måske en dag). Her vil jeg bare fremhæve et af elementerne, som jeg synes er genialt – og som jeg for sjov kalder “guldfiskemodellen”

 

GULDFISK ?

 

I løbet af en uge arbejder de mellem 16 og 24 deltagere i teams med opgaver, der minder om dem, de beskæftiger sig med til dagligt. De bliver observeret af facilitatorer (erfarne coaches), som sidder i rummet og nedfælder alle deres observationer om de enkelte personer og om gruppen. Hver dag får deltagerne feedback – både som gruppe og som individer. Vi, facilitatorerne, observerer om deltagerne udviser de (leder-)egenskaber de har sat sig for at blive bedre til, f.eks. at påtage sige en ledende rolle, eller det modsatte; at dæmpe deres trang til altid at dominere i en gruppe! Vi kigger på om hele gruppen fungerer sammen; hjælper de hinanden, løser de opgaverne sammen, eller isolerer de sig i små grupper?

 

Det er en sær fornemmelse at blive observeret af en gruppe fremmede facilitatorer – man føler at man er i et akvarie! Det kan være hårdt at føle sig overvåget, og det kan være udfordrende at modtage feedback. Men alt foregår i en positiv stemning, og meningen er at udvikle og støtte, så deltagerne selv finder ud af hvad de kan gøre anderledes for at blive bedre ledere.

 

Det er et lederudviklingsforløb, som tåler gentagelse i mange andre organisationer og virksomheder. Tilpasset den enkelte arbejdsplads, forstås.

 

AT VÆRE EN GOD LEDER ER IKKE EN MEDFØDT EGENSKAB, MEN MED DEN RIGTIGE TRÆNING ØGES CHANCEN FOR AT DET LYKKES!

 

Glade hilsner fra de varme lande

 

Hanne

 

1 Kurset er udviklet af Save the Children UK og Save the Children International, og har bredt sig til hele kloden. Save the Children arbejder i 120 lande, og er verdens største uafhængige børnerettighedsorganisation.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *
Den glade arbejdsplads