What's up

Gå tilbage


RID PÅ LØVEN IND I 2016 – MOD TIL STØRRE ARBEJDSGLÆDE!

januar 6, 2016 

Godt nytår! Denne nytårsblog er tilegnet MODET. Ikke det store ”slå-drager- ihjel-mod”, men det lille dagligdags mod, når vi står overfor mennesker og situationer, der ikke

er som vi synes de skal være! Det personlige mod til at ændre forhold på arbejdspladsen, som kan gøre vores dagligdag og samvær med andre mennesker så meget bedre.

 

Til sidst i bloggen præsenteres to nye initiativer, der kan være med til at gøre din arbejdsplads bedre.

 

Historien om løven

 

Der var en gang en ganske almindelig mand, der havde gentagne mareridt om en løve, der lå på lur og jagede ham nat efter nat. Han vågnede med sved på panden, og et hjerte der hamrede. Han vidste lidt om drømme, og derfor prøvede han at finde ud af hvad løven repræsenterede. Var det forholdet til chefen?  Var det frygten for fallit eller at miste jobbet? Intet føltes rigtigt, så efter at have talt med en klog kone, prøvede han noget nyt, næste gang drømmen kom.  Han tvang sig selv til at stå helt stille da løven kom springende. Da løven var helt tæt på, stoppede den op og kiggede på ham. Han tog mod til sig og spurgte: ”Hvad vil du mig?”. Løven svarede: ”Hvorfor løber du? Jeg er din styrke og dit mod, og du skal bruge mig, ikke flygte fra mig”.

 

Drømmen om løven illustrerer en reaktion, som nok ikke er ukendt for de fleste, når vi konfronteres med mennesker og situationer, som er ubehagelige. I arbejdssammenhæng kan det være en dårlig chef, utilfredse kolleger eller medarbejdere, kedelige møder, svære samtaler – eller den der udefinérbare ubehagelige virksomhedskultur. Det kan virke overvældende og svært at vide hvor man skal starte. Ofte er vi bange for, at det kan forårsage ubehagelige konfrontationer, og det vil de fleste af os helst undgå. Så lukker vi øjnene for problemet – og flygter fra løven.

 

Jeg har tænkt meget på den lille historie det forgangne år, hvor jeg har coachet ledere og mellemledere, og faciliteret deres samarbejde. Alle har forskellige ting at slås med, men der er en ting, der stort set altid går igen – og det er hvor svært det er at håndtere andre mennesker. Og det er for de fleste af os et vilkår på en arbejdsplads, at vi skal samarbejde med andre.

 

Ord som ”mod” og ”ægthed” er gået igen i næsten alle samtaler og forløb. Modet til at se sig selv med andres øjne, modet til at ændre adfærd, hvis det man gør, ikke virker. At være sig selv, dette flyvske begreb, trods frygten for reaktionerne fra omverdenen.  Det kræver mod, og det kræver støtte fra mennesker omkring én. Men samtidig har der også været stor GLÆDE ved erkendelsen, og forventning til at ændre tingene. Der er en ny selvindsigt og fornyet energi; de rider på løven, i stedet for at flygte fra den!

 

FOR AT ÆNDRE EN SITUATION TIL DET BEDRE, MÅ MAN TAGE LØVEN I ED OG GØRE NOGET ANDET END MAN PLEJER.

 

Det meste kan man gøre selv og sammen med hinanden, men nogle gange kan det være godt med assistance udefra.

 

Sammen med to andre, har jeg netop lanceret to positive initiativer til en forbedring af samarbejde og arbejdsklima på jobbet. At indføre dem kræver en lillebitte smule mod, fordi man skal erkende at der kan ske forbedringer på ens arbejdsplads. Til gengæld kan jeg næsten garantere, at det er noget, der virkelig rykker!

 

Det drejer sig om to ganske forskellige ”værktøjer”, som dog har det tilfælles at de tager udgangspunkt i at få det bedste frem i andre – og i sig selv:

 

 1. VÆRDSÆTTELSE PÅ ARBEJDSPLADSEN. 70 % af alle medarbejdere føler sig ikke værdsat på deres job. Det er uhyggeligt mange. Samtidig viser det sig, at hvis folk føler sig værdsat har det stor betydning for deres arbejdsindsats, så det giver god mening at gøre noget ved det. Men kræver det mod? Ja, en smule. Det viser sig, at vi som mennesker ofte synes det er svært at rose hinanden – og især de personer, som vi ikke umiddelbart svinger med. Det kan kræve at vi kigger lidt nærmere på os selv, og finder ud af om vi måske har forudfattede meninger som forhindrer os i at se kvaliteterne ved andre. Det kan også være, at vi er for generte, eller ikke ved hvordan vi bedst kan rose andre, så det føles rigtigt og modtages på autentisk vis. Men det kan læres. Jeg arbejder sammen med Human Univerz (http://www.humanuniverz.dk/)om at udbrede dette initiativ. Se dette link for mere information: http://www.humanuniverz.dk/#!vrdsttelse-p-arbejdspladsen/c3ck

 

 1. KUNSTEN AT GØRE HINANDEN GODE. I teatersportsverdenen taler man om ”kunsten at spille hinanden gode”. Det drejer sig dybest set om, at når en skuespiller går på scenen, er det ikke nok at hun selv er stjerne; for at opnå det ypperste, er det helt afgørende at hun hjælper medspillerne til også at være stjerner. Den tankegang har vi overført til arbejdslivet, og tilbyder hjælp til at skabe de rammer og ledelsesstil, der giver de bedste betingelser for at medarbejderne til fulde kan bringe deres kompetencer og engagement i spil. Hvor kommer modet ind? Vi arbejder med ”cases” fra deltagernes eget liv, og prøver at gennemgå scenerne fra hverdagen, for at se om der er noget i den måde vi typisk handler på, der kan gøres anderledes. Så modet er både i at være villig til at udstille sine typiske handlinger, men især at turde ændre sin måde at agere på, så man opnår et andet – og forhåbentlig bedre – resultat end det man plejer.  Jeg arbejder sammen med Troels Bom (http://troelsbom.dk/), og du kan læse mere om konceptet her: http://happyworkplace.dk/ledelse-med-medarbejderne-i-centrum/.

 

Fælles for begge initiativer, er de tager udgangspunkt i det positive, at de er herligt konkrete, og at de virkelig kan skabe forandring mens man har det sjovt!

 

Modet til at ændre det vi ikke bryder os om findes i os alle. Se din løve i øjnene, giv den et kram og lad den være din følgesvend i 2016!

 5 svar til “RID PÅ LØVEN IND I 2016 – MOD TIL STØRRE ARBEJDSGLÆDE!”

 1. Lis Rohr Remvold siger:

  – hvor er det en dejlig side ! 🙂

  • Hanne siger:

   Kære Lis

   Mange tak! Det er jeg glad for at du synes. Lad mig vide hvis du har lyst til at høre mere om det jeg laver. Bedste hilsner, Hanne

 2. Marni siger:

  Aricelts like this make life so much simpler.

  • Hanne siger:

   Dear Marni. Thank you so much! I am glad that my article can inspire! All the best, Hanne

  • Eliza siger:

   Better blSo#&8230;gome habits are good for you and others are not. The same is true for your blog. Some of your blogging habits, meaning those things you do repeatedly, are good for you and your blog’s growth and improvement while others are distractions that stop you …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *
Den glade arbejdsplads